Nők jogai

„Sokáig nem hittem el, hogy nem velem van a baj”

Egy lány története, akinek volt ereje kilépni egy bántalmazó kapcsolatból. Történetét álnéven, változtatás nélkül osztjuk meg, azzal az általa megfogalmazott szándékkal, hogy „senki ne gondolja, hogy bármivel is okot adhat partnerének ilyen bánásmódra”.

Tovább

„Sokféleképpen lehet muszlimnak lenni”

Szilvivel néhány éve találkoztunk először, ekkor mesélt egy budapesti női muszlim közösségről, amelynek a tagja. Most a hívővé válásának folyamatáról, muszlim házasságról, emberségről, a külvilág reakcióiról és a belső megélésről beszélgettünk.

Tovább

16 Akciónap: a felismeréstől a változtatásig

A családon és párkapcsolaton belüli bántalmazás nem magánügy, hanem világszerte számtalan helyen előforduló súlyos, emberi jogi probléma. A nemzetközi 16 Akciónap kampány célja a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása.

Tovább

Férfias szakmában helytálló nők

Tényleg ezen a szakon szeretnél tanulni? Komolyan ez a munkád? Gyakran szembesülnek ezekkel a kérdésekkel azok a nők, akik „férfias” szakmát választanak. Megnéztük, milyen a nemek aránya a mérnöki, építészeti és tudományos szférában.

Tovább

Rutai Lili: „Egyedül nem lehetünk feministák”

Rutai Lili szabadúszó újságíró, a Vénusz Projekt című podcast egyik alapítója, jelenleg egyetemi hallgatóként él Angliában. A feminizmusról, az azzal kapcsolatos globális problémákról és a lehetséges megoldásokról beszélgettünk vele.

Tovább

Lea Anyaotthon

Tizenötödik születésnapját ünnepli a Lea Otthon, amely egyike azon kevés hazai gyermekvédelmi intézményeknek, amelyeknek címe az itt lakók védelme érdekében nem nyilvános. Az intézmény vezetőjével, Varga-Hegyi Eszterrel telefonon beszélgettünk.

Tovább