Hajléktalanság

Utcán talált történetek

Milyen (nem)tudásra épít a hajléktalanokat sújtó társadalmi undor? Miért bünteti a törvény az utcán élőket? Ilyen kérdéseket feszeget a most következő három dokumentumfilm. Kész válaszokat nem, de történeteket, amelyeken gondolkodhatunk, adnak.

Tovább

„Ne hibáztassuk a hajléktalan embert azért, mert hajléktalan!”

Az Utcajogász Egyesület munkáját Murányi László koordinátor szemszögéből egy korábbi cikkünkben ismertettük. Most az egyik önkéntes jogász mesél a szervezetről és a személyes ügyfélfogadás szüneteléséről. Dr. Takács Ádámmal beszélgettünk.

Tovább

„Segíteni mindig jó érzés, de rászorulóknak segíteni különösen jó”

A Heti Betevő közel 7 éve oszt minőségi meleg ételt rászorulóknak – napjainkban már 5 helyszínen az országban. Csermák Zsuzsával, a kezdetek óta segítő, jelenleg a 8. kerületben tevékenykedő önkéntessel beszélgettem.

Tovább

Veszélyben vannak, akiknek nincs hol otthon maradni

A koronavírus-járvány a hajléktalan embereket kiemelten érinti. Helyzetükből kifolyólag az otthon maradás számukra nem opció, így az esetükben a távolságtartás és a fokozott óvatosság lehet a megoldás a vírus megelőzése érdekében.

Tovább

Segítség a jog útvesztőiben

Az Utcajogász Egyesület jogi segítséget ad az arra rászorulóknak. Murányi László (becenevén Muri) koordinátorként, szervezőként dolgozik az egyesületnél. Munkájáról, történetéről és szociális kérdésekről beszélgettünk.

Tovább

Otthontalanok a médiában

„Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével?”, „Szeged utcáit ismét ellepték a koldusok.” – ehhez hasonló mondatokkal gyakran találkozhatunk a médiában. Miért fontos a fedél nélkül élők hiteles bemutatása, és miért nem sikerül ez sokszor?

Tovább

Volt már olyan, hogy nem volt pénze betétre? Elképzelhetetlen, igaz?

Magyarországon több ezer nőt érint a menstruációs szegénység, mely bár nem új jelenség, még mindig nem kap elég figyelmet. De mit is jelent ez pontosan? Összefoglalónkban a menstruációs szegénység okairól, okozatairól és a segítés módjairól olvashattok.

Tovább

„Én valahogy mindenben különbözöm az emberektől”

Trényi István nem tudna kiállni kéregetni, ehelyett a saját maga által készített újságját árulja nap mint nap. Egykori kőműves versekkel és tanulságos idézetekkel tölti meg kiadványát, melyről szívesen mesélt egy csésze tea mellett.

Tovább