Gyermekvédelem

„Mi nemcsak ezekért a gyerekekért dolgozunk, hanem az ő gyerekeikért is”

Az InDaHouse küldetése a rendszerszintű rasszizmus eltörlése és az esélyegyenlőség megteremtése a roma gyerekeknek. De mi történik, amikor egy világjárvány keresztezi a jó ügy útját? Erről is beszélgettünk Holpár Annával, az InDaHouse koordinátorával.

Tovább

„Nem kérdés, hogy kiállunk a társadalmi ügyek mellett!”

Milyen úton induljunk el, ha nehéz körülmények közt élő emberek történetét szeretnénk megosztani? Hogyan lehet jól segíteni? Miért vállalták a Dear Society fővédnökségét? Az On The Spot dokumentumfilm-sorozat alkotóival készített interjúnkból kiderül.

Tovább

Szexuális felvilágosítás – Hogy csináljuk, hogy jól csináljuk?

„Az a kiindulópont, hogy a gyerekeket senki ne világosítsa fel” – vallják a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Yelon programjának képviselői, Nagy Viktória és Varga Aida, akikkel a jó szexedukáció fontosságáról beszélgettünk.

Tovább

Murva, hinta, szögesdrót

Mindenki hallott az Európát érintő menekültválságról, azonban vannak olyan résztvevői is ennek a krízishelyzetnek, akiktől jóval kisebb mértékben volt hangos a sajtó: a gyerekek. A Migration Aid vezetőjével róluk beszélgettünk.

Tovább

Mindenütt jó, de legjobb otthon?

A családon belüli erőszak folyamatosan jelenlévő probléma a társadalmunkban, amely sokszor gyermekáldozatot követel. Erről és az Isztambuli Egyezményről a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jogászával, dr. Varga Feliciával beszélgettünk.

Tovább

A gyermekjogok, mint „szükséges minimum”

Semmilyen politika, ideológia vagy vallás nem kérdőjelezi meg, a világ alkotmányainak kikezdhetetlen része, az ENSZ közgyűlése tízévnyi előkészítés után fogadta el az egyezményét – de mik azok a gyermekjogok, és miért kiemelten fontos beszélni róluk?

Tovább

Segítség az első ezer napban

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott és üzemeltetett gyermekházaknak az a céljuk, hogy a leghátrányosabb helyzetbe születő gyermekeknek is biztosítva legyenek a megfelelő fejlődésükhöz szükséges körülmények az életük kezdetén.

Tovább

A távoktatás és az integráló iskola

Milyen nehézségekbe ütközik a távoktatás egy sérült gyermekeket integráló intézményben? A választ a Gyermekek Házában, egy 30 éve működő alternatív iskolában találtuk meg, mialatt Lányi Mariettával, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.

Tovább