Budapest Pride

Budapest Pride

LMBTQI
A Budapest Pride egy feminista és antirasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) szervezet. Víziójuk szerint olyan világot képzelnek el, ahol a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) embereket nem éri rendszerszintű és hétköznapi hátrányos megkülönböztetés nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk miatt és ahol a sokszínűség érték, az emberek elfogadják magukat és egymást, felismerik az önismeret fontosságát, és aktívan tesznek közvetlen környezetük és a társadalom jobbá tételéért. Csapatuk minden év júniusában megszervezi az egy hónapos, körülbelül 100 programból álló Budapest Pride Fesztivált, emellett tevékenységeik közé tartoznak az előadások, kerekasztal beszélgetések, filmvetítések, és edukatív kampányok szervezése is.
https://budapestpride.hu/

Down Alapítvány

Down Alapítvány

Fogyatékossággal élők
A Down Alapítvány fő célkitűzése a felnőtt értelmileg akadályozott emberek támogatott önálló életének szolgálata, szakmai segítése. Az alapítvány Gondozóházában nappali, illetve átmeneti bentlakásos ellátást vehet igénybe összesen 60 fő, az egész ország területéről. Munkavégzésre alkalmas ügyfeleiket az Alapítványnál működő fejlesztő, valamint rehabilitációs foglalkoztatás keretében foglalkoztatják, amelyeknek célja a megváltozott munkaképességű személyek bekapcsolása a munka világába.
https://www.downalapitvany.hu/

Felelős gasztróhős

Felelős gasztróhős

Fenntarthatóság
Küldetésünk a fenntartható és egészséges étkezés támogatása. Hisszük, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étkezéseinket, s ezáltal jót teszünk magunkkal és környezetünkkel is. Mindenki lehet hős, és falatonként képesek vagyunk megváltoztatni a világot! Mi azért vagyunk, hogy megmutassuk Neked, mennyire egyszerű odafigyelni arra, hogy mi kerül az asztalunkra.
https://gasztrohos.hu/

Fridays for Future

Fridays for Future

Fenntarthatóság
A Fridays for Future nemzetközi, diákok által indított klímavédelmi mozgalom célja, hogy a politikusok és a döntéshozók hallgassanak a tudósokra, tegyenek lépéseket a klímaválság megfékezéséért. A mozgalom a hétköznapi embereket is szeretné megszólítani, hogy mindenkihez eljusson a hír, hogy mennyire komoly válsághelyzetre kell felkészülnünk, illetve hogy saját életét mindenki próbálja minél környezettudatosabban élni. Minden pénteken tüntetést szerveznek Budapesten a Kossuth téren, illetve több magyarországi nagyvárosban is.
https://fridaysforfuture.hu/

Háttér társaság

Háttér társaság

LMBTQI
A Háttér Társaság Magyarország legnagyobb és legrégibb jelenleg is működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) civil szervezete. Célunk a szakmai és politikai közvélemény, valamint a tágabb társadalom figyelmének felhívása az LMBTQI emberek problémáira; az őket segítő szolgáltatások működtetése; az LMBTQI emberek társadalmi helyzetének, szükségleteinek megismerése; ezen szempontok érvényesítése a közszolgáltatásokban; az LMBTQI emberek jogainak védelme, hátrányos megkülönböztetésük elleni fellépés; jólétük, egészségtudatosságuk növelése; az LMBTQI közösségek önszerveződésének támogatása, kultúrájuk ápolása, megismertetése.
https://hatter.hu/

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Gyermekvédelem
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. A szervezet célja, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. Az Alapítvány munkájának kiemelt területét képezi a gyerekek erőszaktól való védelme, a gyerekek joga az oktatáshoz, valamint a gyerekek joga a részvételhez minden őket érintő, rájuk vonatkozó ügyben (gyerekparticipáció).
https://hintalovon.hu/

Igazgyöngy Alapítvány

Igazgyöngy Alapítvány

Gyermekvédelem
Az Igazgyöngy Alapítvány 1999 óta működik a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség egyikében, Berettyóújfalu környékén. Esélyteremtő munkája egy komplex program, melyben az oktatás, családgondozás, közösségfejlesztés hármas pillére a meghatározó. A stratégiaszerű munka mérhető pozitív változásokat mutat a mélyszegénységben élő, zömében roma társadalmi csoport integrációjában.
https://igazgyongyalapitvany.hu/

InDaHouse Hungary

InDaHouse Hungary

Gyermekvédelem
Az InDaHouse Hungary Egyesület önkéntesei borsodi falvakban élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek tartanak egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat heti rendszerességgel. Célunk, hogy a hozzánk járó gyerekek önmegvalósító, felelős, a saját sorsukat irányító felnőttekké váljanak, akik a tőlünk kapott támogatást be tudják építeni a gyermekeik nevelésébe.
https://indahousehungary.hu/

Kockacsoki

Kockacsoki

Fogyatékossággal élők
A Kockacsoki célja társadalmi vállalkozásként a munkaerőpiacon egyik leghátrányosabb helyzetben lévő autizmus spektrum zavarral élő emberek segítése. 2019 tavaszán nyitott meg a KockaPont, amely kávézóként, közösségi térként és rendezvényhelyszínként egyaránt üzemel. A vendégek autizmusbarát és akadálymentesített környezetben próbálhatják ki a manufaktúra prémiumkategóriás kávéit, vásárolhatnak az itt készült, magas minőségű csokoládékból és bonbonokból, valamint integrált rendezvényeken, klubokon, koncerteken vehetnek részt.
http://www.kockacsoki.hu/

KórházSuli Alapítvány

KórházSuli Alapítvány

Gyermekvédelem
Magyarországon évente több ezer gyermek marad ki az iskolából betegség miatt, tölt otthon fájdalmak és félelmek között magányosan, céltalanul sokszor éveket. A KórházSuli hatodik éve azon dolgozik, hogy kortárs önkéntesek bevonásával az egész országban elérhetővé tegyék a tartósan beteg gyermekek számára a gyógyító tanulást, az iskolába, a hétköznapokba való minél könnyebb visszailleszkedést.
https://korhazsuli.com/

Lea Otthon

Lea Otthon

Nők jogai
A Lea Otthon célja, hogy a gyermekek megszülessenek és életüket biztonságban, az édesanyjuk mellett kezdhessék el. Az otthonban egyszülős családok élnek, zömében fiatal anyák, emellett családon belüli erőszak áldozatait is befogadják. Az Otthon a gyermeküket egyedül vállaló vagy gyermekükkel magukra maradt nők részére nem csak lakhatást biztosít, hanem egy komplex ellátást (családgondozói, ügyintézési, gyermekgondozási, pszichológusi, ügyvédi segítséget) kapnak, amelynek eredményeképpen alkalmassá válnak a társadalomba való be- illetve visszailleszkedésre.
http://www.lea.hu/

Menetszél Egyesület

Menetszél Egyesület

Gyermekvédelem
A Menetszél Egyesület hátrányos helyzetű gyerekek felkarolására jött létre. Elsősorban a tanulással való kiemelkedésben hisznek. Programjaikon segítenek megérteni az iskolai tananyagot, és felkészítik a gyerekeket az élet fontosabb kihívásaira. Tevékenységük fókuszában az oktatás áll: gyerekprogramjaik, korrepetálásaik, kerekasztal-beszélgetéseik célja a gyerek- és felnőttkorúak segítése, tanítása, szociális érzékenyítése.
https://menetszelegyesulet.hu/

Messzelátó Egyesület

Messzelátó Egyesület

Fenntarthatóság
A Messzelátó = életmód + közösség + tanulás. Az Egyesület az önkéntesen vállalt egyszerű élet, avagy minimalizmus zászlóvivőjeként mutatja be magát. A tudatos és fenntartható szemléleten alapuló örömteli, kreatív életformát hirdetik. Eseményeket szerveznek, közösséget építenek, online kampányokkal erősítik a tudatformálást. Az önkéntes egyszerűség véleményük szerint sokféleképpen megközelíthető, és mindenkit a saját útján, a saját tempójában kell támogatni az ehhez való eljutásban.
https://messzelato.hu/

NANE Egyesület

NANE Egyesület

Nők jogai
A NANE (azaz Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület 1994 óta működő aktivista nőszervezet. Az egyesület a nők ellen elkövetett párkapcsolati, családon belüli testi/lelki/szexuális erőszak ellen egyéni, közösségi és társadalmi szinten is fellép: segélyvonalat működtet bántalmazott nők és gyerekek számára, önsegítő, önbecsülésnövelő csoportokat vezet, szakembereket támogat képzéssel, szupervízióval, szakmai anyagok létrehozásával, megelőző foglalkozásokat tart fiataloknak, valamint figyelemfelhívó és társadalmi tudatformáló kampányokat szervez.
https://nane.hu

Patent Jogvédő Egyesület

Patent Jogvédő Egyesület

Nők jogai
A PATENT (Patriarchátust Ellenzők Társasága) Jogvédő Egyesület 2006-ban alakult. Célja, hogy szakértői- és érdekérvényesítő szervezetként támogassa a nők elleni erőszak áldozatait az igazságszolgáltatási rendszerben tapasztalható hiányosságokkal és előítéletekkel szemben, valamint nyomást gyakoroljon a különböző állami szervekre annak érdekében, hogy a törvényhozás és jogalkalmazás alkalmassá váljon a nők legalapvetőbb, biztonsághoz fűződő emberi és állampolgári jogainak védelmére.
https://patent.org.hu/

SOS Gyermekfalvak

SOS Gyermekfalvak

Gyermekvédelem
Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete 134 országban van jelen. Több mint 84 000 gyermek nevelkedik náluk világszerte, és további 500 000 gyermeket és felnőttet segítenek programjaikkal. A magyarországi szervezet közel 400 olyan gyereknek ad szerető, biztonságos otthont nevelőszülői családokban, akiket valamilyen súlyos ok – haláleset, betegség, veszélyeztetés, testi-lelki bántalmazás – miatt kiemeltek a vérszerinti családjukból.
https://www.sos.hu/

Utcajogász Egyesület

Utcajogász Egyesület

Hajléktalanság
Az Utcajogász Egyesület a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek érvényesítéséért dolgozik. Az Egyesületben 19 jogász/joghallgató önkéntes nyújt ingyenes jogi segítséget minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren. Egy igazságos és befogadó társadalomért küzdenek, amelyben érvényesülnek az emberi jogok, különösen a szociális jogok, és biztosított mindenki társadalmi-politikai részvétele, valamint törvényileg és gyakorlatban is mindenki számára garantált a méltó lakhatáshoz való hozzáférés.
http://utcajogasz.hu/

Bodor Tibor Kulturális Egyesület

Bodor Tibor Kulturális Egyesület

Fogyatékossággal élők
A Bodor Tibor Kulturális Egyesület egy lelkes csapat, amelyben látók és látássérültek együtt dolgoznak, egy célért, és egy szenvedély hajtja őket, a könyvek és a kultúra szeretete. A 2017-ben útjára indult kezdeményezés célja, hogy minél több irodalmi mű legyen elérhető hangoskönyvként a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének a hangoskönyvtárában. Az Egyesület névadója egymaga közel 9000 órát, azaz 514 könyvet olvasott fel csak azért, hogy másoknak örömet szerezzen. Az ő küldetése mára az Egyesület küldetése lett. Emellett csapatuk rendszeresen szervez érzékenyítő jellegű kulturális programokat, mint például a Vaksötét koncertsorozatot.
http://bodortibor.hu/