Fenntarthatóság

  • csomagolásmentes bolt , hulladékmentesség , zero waste

  • 2020-11-27

6+1 csomagolásmentes üzlet Budapesten és környékén

Nagy eredménynek számít a tudatos vásárlás terjedése kapcsán, hogy egyre kevesebb embernek kell már bemutatni, mit is takar a zero waste bolt fogalma. Cikkünkben kedvenc budapesti csomagolásmentes üzleteinket szedtük össze, egy budaörsi ráadással.

Szerző: Magyari Petra

Az elmúlt években itthon is fontos változást tapasztalhatunk a környezettudatos életmódot érintő trendekben: sok vásárló a klímaváltozás és kollektív pazarlás ellen már nem tartja elég határozott válasznak a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítható csomagolásokat. Sokan ennél gyökeresebb életmódváltást követelnek – mind maguktól, mind a környezetüktől. 

A hulladékmentes bevásárlás valóban meghatározó váltás: a megnyugtató zöld feliratok és címkék helyett a teljesen csomagolásmentes megoldás kezdetben látszólag kényelmetlen, és sokkal több gonddal jár, mint a megszokott szupermarketekben, vagy akár kisebb, helyi üzletekben való bevásárlás. Az ember (és a környezetünk) azonban sokkal többet nyer vele, mint a papucsban megtett túrákkal a szemétledobóig.


Forrás: Unsplash / Markus Spiske

A Magyarországon működő zero waste boltok olyan egyedi vásárlóközösséget és környezettudatos légkört ígérnek, ami túlmutat a pazarlással szemben érzett bűntudaton. Ezek az üzletek, kávézók, teázók egyrészről segítenek a környezettudatos életmód elsajátításában, ennek oktatásában, másrészről átlátható és őszinte kapcsolatot teremtenek vásárló és termelő között.

A csomagolásmentes bevásárláshoz csupán egy kis kutatómunkára és egy jól átgondolt kezdőkészletre lesz szükségünk. A különböző üvegeket, dobozokat, vászonszütyőket előáshatjuk a kamra mélyéről (tegye fel a kezét, akinek nincs legalább egy, „jó lesz még valamire” felkiáltással mindenfélét elspájzoló családtagja), de az alább felsorolt üzletekben, a vásárlás előtt is beszerezhetjük őket. Ha bizonytalanok vagyunk a termékek mennyiségét illetően, mielőtt belevágnánk a mentes vásárlásba, számoljuk össze, nagyjából milyen mennyiséget használunk egy-egy hozzávalóból egy hét vagy hónap alatt.

Ligeti Bolt

1137 Budapest, Katona József utca 9-11.
1111 Budapest, Budafoki út 9-11.

Webshop ✓ Zero waste kiegészítők ✓ Házhozszállítás ✓

A Sipos Melinda által megálmodott és -alapított Ligeti Boltok a zero waste mozgalom itthoni követőinek fontos bázisává váltak. Működésével nem csupán a hulladékmentes életmódot támogatja, de számos olyan hazai kisvállalkozás termékeit is népszerűsíti, akik a minőségi, tudatos gazdálkodás jegyében, nagy gonddal készítik el termékeiket. A boltban kaphatóak például az Óföldeáki Tésztaüzem klasszikus és ízesített tésztái, a máriahalmi Hétforrás Birtok szabadtartásból származó, antibiotikum- és hormonmentes tejtermékei, a Mamka tradicionálisan elkészített, egyedi szörpjei és lekvárjai, és más natúr, kézműves családi vállalkozások és kisüzemek termékei. A Ligeti Bolt saját webshoppal is rendelkezik, ahol az élelmiszerek és natúrkozmetikumok mellett a hulladékmentes életmód alapvető kellékeit (üvegeket, zsákokat, tisztítószereket) is beszerezhetjük.


Forrás: Facebook / Ligeti Bolt Csomagolasmentes.hu

Ne pazarolj!

1027 Budapest, Fő utca 79.

Webshop ✓ Zero waste kiegészítők ✓ Házhozszállítás ✓

A Ne Pazarolj! Zero Waste Bolt és Kávézó nevével is büszkén hirdeti legfontosabb küldetését: a feleslegesen halmozódó lakossági szemét csökkentését és az egyéni felelősségvállalást. A Ligeti Bolthoz hasonlóan a Ne Pazarolj! termékpalettája is kistermelői, bio és fenntartható árukból áll. A különböző szárazáruk, édességek, hulladékmentes használati tárgyak, tisztítószerek és olajok kínálata folyamatosan bővül, a friss zöldséget és gyümölcsöt pedig a bolttal szorosan együttműködő Farm2Fork, azaz Horváth Boldizsár termelő biztosítja, aki a főváros számos fine dining és tudatos éttermének szállít szezonális, hazai terményeket. A Ne Pazarolj! szintén működtet webshopot, emellett pedig online maradékmentő workshopot is tartanak a Four Bites jóvoltából, a zero waste mozgalom kezdő és haladó követőinek egyaránt. Nemes Rékával, a budapesti Ne pazarolj Zero Waste Shop & Café egyik megálmodójával tavaly készített interjúnk ide kattintva olvasható.


Forrás: Facebook / ne pazarolj

Szatyorbolt

1085 Budapest, Gyulai Pál utca 12.

Webshop ✓ Zero waste kiegészítők ✓ Házhozszállítás ✓

A Szatyorbolt saját definíciója szerint nem kifejezetten csomagolásmentes üzlet, hanem újszerű közösségi és társadalmi vállalkozás – lényegében pedig pontosan az a környezettudatos vásárlást és fenntarthatóságot megcélzó koncepciójuk, ami a hulladékmentes vásárlóközösséget élteti. Kínálatukban megtalálunk mindent a zöldségektől és gyümölcsöktől kezdve a tej- és hústermékeken át a szárazárukig, mindezt helyi termelőktől. A termelőkről részletes információt találunk a weboldalon és akár személyesen is felvehetjük velük a kapcsolatot. A Szatyorbolt emellett azért is fontos állomás a hazai környezettudatos mozgalom térképén, mert egyedi támogatói tagságot kínál vásárlóinak, amivel egyesületi programokon, képzéseken és (az iskolai közösségi szolgálatba is beszámítható) önkéntes programokban való részvételt nyújt, a tudatos vásárlás gyakorlatán túl.


Forrás: Szatyor Egyesület / szatyoregyesulet.hu

Zöldbolt

1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 35.

Webshop ✓ Zero waste kiegészítők ✓ Házhozszállítás ✓

A Zöldbolt 2008 óta működik és két helyszínen, Budapesten és Veszprémben, valamint webshopján keresztül biztosítja vásárlóinak a különböző környezetbarát termékeket. A termékpaletta bővítése során saját szigorú szempontrendszerük alapján válogatják ki azokat a (lehetőleg hazai) bio és környezetbarát gyártókat és gazdálkodókat, akik valóban magas minőséget kínálnak, előállítási folyamataikat pedig a fenntarthatóság, energiatakarékosság és az újrahasználhatóság jellemzi. A Zöldbolt egyik fő célja a vásárlóközösség oktatása, informálása a különböző trendekről, gyártói folyamatokról, valamint azokról a jó gyakorlatokról, amelyek segítségével a trendi, „zöldre festett” termékek vásárlása helyett valódi változást érhetünk el saját, illetve környezetünk fogyasztói szokásaiban. Számos könyv és kiadvány található kínálatukban, a Zöldbolt Magazin pedig folyamatos kreatív forrásként szolgál a környezeti felelősségvállalás egyes lépéseihez.


Forrás: Facebook / Zöldbolt

Næked Csomagolásmentes Bolt és Teázó

1123 Budapest, Schwartzer Ferenc utca 4.

Webshop ✓ Zero waste kiegészítők ✓ Házhozszállítás ✓

Életmód és életérzés – a Naeked Bolt és Kávézó alapítópárosa egészen különleges légkört teremtett a környezettudatos üzlethelységgé alakított egykori borospincében. A hangulat nem csak a csomagolásmentes vásárlásé, Orosz Flóra és Gyöngyösi Noémi egy csésze kávéra vagy teára is szívesen vár mindenkit. Széles termékkínálattal találkozunk: olajok, magvak, aszalványok, nassolnivalók, saját készítésű magtejek és magvajak, sőt, készételek is találhatóak boltjukban. Bár a csomagolásmentes üzletek minden alapterméke megvásárolható a Naekedben, mégis muszáj kiemelnünk a saját receptúra alapján készült kávékeverékeket, a BLCKEST Blendet és a PERU Huabal Cajamarcát, melyek az arabica kávé két egészen eltérő profilját kínálják, és természetesen haza is vihetjük őket, miután ittunk belőlük egy csészével.


Forrás: tenaeked.hu

Boldog Föld – Bolygóbarát Bolt

1192 Budapest, Wekerle, Pannónia út 32.

A 2020 októberében indult Boldog Föld csomagolásmentes bolt megálmodója a Mravik-Gálán Laura és Mravik Gusztáv házaspár, akik vállalkozásukkal Kispest és környéke vásárlóközönségét célozzák meg. Azzal, hogy újabb zero waste üzletek nyílnak az egyes kerületekben, csökkenthető a házhozszállítás során keletkezett hulladék és felhasznált energia. A Boldog Föld a csomagolásmentes üzletek klasszikus kínálatát nyújtja, és még többet: a magvak, hüvelyesek, lisztek mellett találhatunk friss pékárut a Panelpéktől, klasszikus süteményeket Giannistól, különleges gyümölcs- és zöldséglekvárokat a Szorgos Gazdától, és vegán, tudatos kencéket a BeeFree Natural Vegan Skincare-től.


Forrás: Facebook / Boldog Föld

Gramm Bolt (Budaörs)

2040 Budaörs, Szabadság út 11.

Webshop ✓ Házhozszállítás ✓

A budaörsi Gramm megnyitása kapcsán sokat emlegették a viszonylag rövidéletű műanyagmentes bolt, a NoPack esetét. A NoPack bezárása azonban nem rettentette el a Gramm alapítóit, és úgy döntöttek, folytatják a Budapest-közeli, mégis a központtól távolabb eső települések vásárlóközösségeinek edukálását. A bolt széles termékkínálattal rendelkezik, a hagyományos csomagolásmentesen árusított rizsen, kásán és liszten kívül számos hazai kistermelő és gyártó termékeit is forgalmazza. A Gramm polcain megtalálhatóak az első magyar vegán termékcsalád, az ALL IN Natural Food vegán joghurtjai és krémjei, emellett állandóan rendelhető a budakeszi Szívügyem Kispékség kovászos pékárukínálata, a Viblance granolái, az Ezercsepp Méhészet mézei és a Dékány Manufaktúra lekvárjai (hogy csak néhányat említsünk a sok közül). A Gramm Bolt a járványhelyzettel is igyekszik megbirkózni: a bolt teljes kínálata rendelhető online, így biztosítva a környezettudatos és érintkezésmentes vásárlást.


Forrás: Facebook / Gramm

Kiemelt kép forrása: Pixabay / RikaC