Hajléktalanság

  • interjú , hajléktalanság , önkéntesség , Heti Betevő

  • 2020-08-14

„Segíteni mindig jó érzés, de rászorulóknak segíteni különösen jó”

A Heti Betevő közel 7 éve oszt minőségi meleg ételt rászorulóknak – napjainkban már 5 helyszínen az országban. Csermák Zsuzsával, a kezdetek óta segítő, jelenleg a 8. kerületben tevékenykedő önkéntessel beszélgettem.

Szerző: Veres Renáta

A Heti Betevő története 2013 végén kezdődött, amikor a Kisüzemben dolgozó szakácsok rászorulók étkeztetésére kezdtek pénzt gyűjteni a bulinegyedben kihelyezett perselyekben. A befolyt összegből 2014 óta minden héten tudtak heti egyszer éttermi minőségű meleg ételt osztani a rászorulóknak. Az elmúlt években új helyeken is megjelent a Heti Betevő: két fővárosi helyszín mellett működik Makón, Székesfehérváron és Pécsen is csoportjuk, egyre több állandó és besegítő (az osztáshoz egy tepsi házi készítésű süteménnyel hozzájáruló) önkéntessel bővült a szervezet csapata.

Hogyan csatlakoztál a Heti Betevő csapatához?

2014 márciusában egy barátom ajánlására kerestem fel a Heti Betevőt a Klauzál téren egy tepsi süteménnyel, és egy idő után már nemcsak a süteményeimre, hanem a segítő kezemre is szükség volt. Így ragadtam ott náluk hétről hétre, és váltam állandó önkéntessé.

Jelenleg már nem a Klauzál téren, hanem a 8. kerületben vagy állandó önkéntes. 

2014 őszén döntöttünk úgy, hogy terjeszkednünk kellene a városban, ezért egy workshopot csináltunk, ahol felmértük, hogy melyik kerületekből jelentkeznének önkéntesek, hol lenne érdemes még megjelenni. Néhány önkéntesünk javaslatára a 8. kerületet választottuk ki, mivel ott sok rászoruló család él. Együttműködési megállapodást kötöttünk a 8. kerületi Családsegítő Központtal, majd rátaláltunk a Gólyára, akik felajánlották, hogy náluk tarthatnánk az ételosztásokat. Így 2015 májusában kezdtük meg a 8. kerületi önkénteskedést: jelenleg 34 családnak, összesen 142 főnek adunk vasárnaponként meleg ebédet. Fotó: Szilágyi Mária

Hány állandó önkéntesetek van, hányan szoktak érdeklődni az osztás iránt?

Mind a két helyen van egy úgynevezett stáb, akik hétről hétre megszervezik az osztást: van olyan önkéntestársunk, aki a Családsegítővel tartja a kapcsolatot, van, aki az éttermeket és a szakácsokat szervezi be, hogy megfőzzék nekünk az osztásra az ebédet. Ez a stáb a 8. kerületben 15 főből áll. Emellett van egy önkéntescsoportunk Facebookon, ahol körülbelül 400 önkéntes regisztrálta magát. Ők látják azt a minden héten meghirdetett Facebook-eseményt, amely alatt be tudnak jelentkezni az adott heti ételosztásra.

A 7. kerületi osztásokra egyébként e-mailben lehet jelentkezni, a bejelentkezőket pedig egy önkéntes koordinátor kezeli, mert nagyon sok az érdeklődő, és az sem jó, ha túl sokan jelentkeznek egy alkalomra, mert ha valakinek nem jut feladat a helyszínen, akkor azt érezheti, hogy feleslegesen ment oda. 

Az önkéntesek szervezésén kívül még milyen előkészületi feladatokat kell ellátnotok? 

A régi Gólyában volt főzőkonyhánk, így volt, hogy szakács jött hozzánk és helyben főzött: ilyenkor az előkészület az alapanyagok megrendeléséből állt. Ha étteremből rendeltünk, akkor az ételszállítást kellett megszervezünk. Az új Gólyában még nincs kész a konyha, ezért most csak az utóbbi feladatot, vagyis az étel étteremből a Gólyába jutását kell leszervezünk, vagyis annyira sok előkészületi feladatunk jelenleg nincs. Amikor az ebéd megérkezik, akkor a családoknak összeállítjuk a meleg ételt, süteményt és gyümölcsöt tartalmazó csomagokat.

Az ételszállító partnereket ti szoktátok megkeresni, vagy ők jelentkeznek segítő szándékkal?

Vannak olyan éttermek, szakácsok, akiket mi keresünk meg, de mivel a Heti Betevőnek elég jó, és szerencsére egyre jobb híre van, sokszor keresnek meg minket szociálisan érzékeny étteremtulajdonosok azzal, hogy szeretnének segíteni.

Rád hogyan hatott az önkénteskedés?

Azt gondolom, hogy régen is érzékeny voltam szociálisan, de amióta a Heti Betevőnél önkénteskedem, sokszor elgondolkozom azon, hogy mennyi adrenalint ad az, hogy segítek másokon. Segíteni mindig jó érzés, de rászorulóknak segíteni különösen jó. Emellett a Heti Betevőnek köszönhetően rengeteg olyan embert ismertem meg, akikkel egyébként biztosan nem találkoztam volna, mert az élet más területein tevékenykedünk.

Ha valaki bizonytalan abban, hogy belevágjon-e az önkénteskedésbe, hogyan próbálnád meggyőzni arról, hogy ne habozzon?

Mindenképpen ajánlom mindenkinek, hogy jöjjön el, próbálja ki, nézze meg, hogy működik az önkénteskedés. Ma már rengeteg civil szervezet igyekszik különböző módokon segíteni a rászorulókon, így sokféle lehetőség közül lehet választani. A Heti Betevőnél hatalmas löketet ad az a hála, amit a rászorulók sugároznak felénk, amiért heti egyszer éttermi minőségű ebéddel igyekszünk segíteni őket. Nagyon sok pozitív dolgot ad már egy alkalom után is az önkénteskedés, ezért úgy gondolom, hogy egy bejelentkezéssel nincs mit veszíteni. 

Kiemelt kép: Szilágyi Mária