Fenntarthatóság

  • smink , vegán

  • 2020-07-03

A tudatos bőrápolás hitvallás?

A tudatos bőrápolás nemcsak trenddé, hanem hitvallássá vált a magyar vásárlók körében. A korábban alternatív életmódnak tartott veganizmus hatására a modern szépségápolási ipar kulcsszavai az újrahasznosítás, az ökológia és a biológiailag lebomló lettek.

Szerző: Csillag Mercédesz

A The Economist szerint 2019 a veganizmus éve volt. A tendenciákat vizsgálva kiderül, az állati anyagoktól és kísérletektől mentes termékek használata tudatos választás lett – Nagy-Britanniában már közel 3,5 millióan nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. 

Szőke Diána Szalóme kozmetikusmesterrel és Eke Angéla ökoharcossal, színművésszel beszélgettem arról, hogy milyen feltételek alapján tekinthető egy kozmetikum biónak, natúrnak, és miért teszi le egyre több ember a voksát a növényi eredetű alapanyagokat tartalmazó termékek mellett.

Gyomalga és sáfrányolaj

A cruelty free és/vagy vegán kozmetikumokat alapvetően három csoportra oszthatjuk: a cruelty free és vegán azt jelenti, hogy a kész termékeket és annak alapanyagait sem tesztelték állatokon, valamint állati eredetű összetevőktől teljesen mentesek. A vegán, de nem cruelty free termékek nem tartalmaznak állati eredetű származékokat, ugyanakkor bizonyos alkotóelemeit állatkísérlet keretein belül vizsgálták. A vegán kozmetikum minősítés garantálja az életmód szabályainak betartását ‒ a fenntarthatósági elvek figyelembevételét, a természetes források felelős felhasználását, az emberi egészség és a környezet megóvását ‒, ami kizárja az összetevők begyűjtése során történő szennyeződést is.

„A termékfilozófia nemcsak a hatóanyagokban jelenik meg, hanem a csomagolásban is” ‒ mutat rá a kozmetikus, Szőke Diána. A Vagheggi olasz kozmetikai cég a Bio+ termékcsaládban például a készítményeinél olyan újrahasznosított ökopapírt használ, amely a lagúnákból elterjedt gyomalgákból készül. „I am green” tanúsítvánnyal rendelkező termékeiknél nem alkalmaznak a csomagoláson festéket, ragasztót, eltávolítják a címkét, cserébe a csomagolás teljes felületét felhasználják az információkhoz. A tégelyek és üvegcsék bioműanyagból származnak (növényi eredetű PE), ami a Braziliában begyűjtött barnacukor fermentálásával készül.


Szőke Diána Szalóme kozmetikusmester (Fotó: Orbán Péter)

„A vásárlók nemcsak azzal foglalkoznak, mivel táplálják a bőrüket, hanem azzal is, mit nem tesznek rá” ‒ tapasztalta Szőke Diána. A hatóanyagokat tekintve a kőolajszármazékokat felválthatják a növényi olajok. Ilyen a jellegzetes illatú fehér üröm, a sáfrányolaj, ami az érzékeny bőrt regenerálja, a zsírsavakban gazdaglenmagolaj vagy a pomelokivonat, ami sejtanyagcsere-stimulálóként szolgálhat. A két legfontosabb természetes összetevő a hialuronsav, ami bázis alkotóeleme a bőrszövetnek, hidratál, és öregedésgátló hatása van, illetve a rózsaszín anyag, ami üledékes kőzetekből származik, és a bőr számára hasznos ásványi származékokat tartalmaz.

A piacot a fogyasztók igényei alakítják

Eke Angéla elmondása szerint a színházakban, melyekben ő játszik, a színészek maguk sminkelnek a saját termékeikkel. Persze egy tévés szereplés vagy fotózás ilyen szempontból más: a tévés sminket a fények, árnyékok, arcadottságok figyelembevételével a legtöbb esetben szakember készíti, így ott nem minden esetben érvényesülnek a vegán törekvő elvei. Azonban találkozott már olyan sminkmesterrel is, aki azzal kedveskedett neki, hogy mentes terméket használt. 

A színésznő a vegán életmódot egy kolleganője böjtbetartásán felbuzdulva kezdte el. Próbának indult, de ő csavart rajta egyet, és nemcsak a húst, hanem minden állati eredetű terméket igyekezett nélkülözni. Angéla magát egyelőre vegán törekvőnek tartja, mert életének még nem minden szegmensét tudta veganizálni. 

Az ökoharcos vidéken nőtt fel. „Kiskoromban kacsát tartottunk, volt, hogy láttam, amikor levágtuk őket” ‒ mondja. Angéla szerint a ház körül nevelkedett vagy kistermelőktől származó szárnyasok fogyasztásával nem lenne semmi gond. Inkább a nagyon fiatalon levágott, vagy a megszokott közegükből kiszakított állatok tartásával van probléma. Főleg, hogy ez általában tömeges állattartást jelent, sok esetben nem megfelelő körülményekkel.


Eke Angéla színművész (Fotó: Panamy)

„Sokáig kerestem olyan kozmetikai márkát, ami azonkívül, hogy vegán, nem is tesztel állatokon” ‒ meséli a színésznő. Jelenleg már széles a vegán kozmetikumok választéka, a fogyasztók is egyre aktívabban érdeklődnek a termékek összetevői iránt, hogy tartalmaznak-e nem kívánt alapanyagot. Ahogy Eke Angéla rámutat: „A piaci kínálatot mi, fogyasztók alakítjuk az igényeinkkel.”

Legfőbb tanácsa annak, aki termékcsoportot váltana, és kozmetikai készítményeit veganizálná, hogy apránként tegye. Kis mennyiséget vásároljon, és egyszerre maximum egy-két terméket cseréljen le, majd fokozatosan váltsa le a többit. Összességében nagy a választék, de az anyagokat, színeket ugyanúgy ki kell tapasztalni, ahogy az állati anyagokat és kőolajszármazékokat tartalmazó termékek esetében. Angéla három kedvenc sminkterméke a szájápolója, a highlightere és egy kis üveg víz, ami mindig nála van.

Kiemelt kép: Orbán Péter