Fogyatékossággal élők

  • fogyatékossággal élők , megváltozott munkaképességűek , étterem , kávézó

  • 2020-06-16

Fogyatékossággal élőként boldogulni a munka világában

Budapesten és vidéken létezik néhány olyan kávézó és étterem, ahol megváltozott munkaképességűeknek biztosítanak állást. Ha ellátogatunk ezekre a helyekre, akkor nemcsak az ott dolgozó fogyatékossággal élők, hanem munkához való joguk mellett is kiállunk.

Szerző: Mucsi Blanka

El tudod képzelni, hogy életed végéig folyamatos visszautasításban részesülj, és ezzel párhuzamosan ne legyen biztos bevételed? Bár a munkához való jog mindenkit megillet, a valóságban sajnos más a helyzet. A magyarországi fogyatékossággal élők nagy része napi szinten szembesül az elutasítással: csak tíz százalékuk tudott munkát találni. Ezen próbálnak változtatni azok a szociálisan érzékeny éttermek és kávézók, ahol megváltozott munkaképességűeket alkalmaznak.

KockaCsoki – Kocka Pont

A KockaCsoki manufaktúrájában autizmus spektrum zavarral élő fiatalokat alkalmaznak. A KockaPont közösségi kávézóba látogató vendégek nemcsak az ott foglalkoztatottak által készített csokoládét és egyéb finomságokat kóstolhatják meg, hanem társadalmi szemléletformáló programokon keresztül ismerhetik meg az autizmust. A kávézó és manufaktúra alapítója, Dénes Ákos a Dear Societynek adott interjúban elmondta, hogy az alkotás öröme mellett leginkább az inspirálja, ha a náluk dolgozó fiatalok jól érzik magukat, illetve pozitív visszajelzéseket kapnak tőlük és a családjuktól. Ennek érdekében meg is tesznek mindent: gyakornoki programmal és „önálló életvitel tanfolyammal” segítik az autista fiatalok későbbi boldogulását. Dénes Ákossal készített teljes interjúnk ide kattintva olvasható.


Fotó: Kockacsoki Facebook oldal

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy beleássa magát a csokoládékészítés rejtelmeibe, náluk megtanulhatja ezt a mesterséget. A workshopok mellett céges rendezvényeknek, születésnapoknak, autista gyermekek számára kidolgozott foglalkozásoknak és családi programoknak is otthont adnak.

A KockaPont közösségi kávézó Budapesten, a Városliget közelében, a Dózsa György út 32. szám alatt található. Amíg a járványügyi helyzet miatt zárva tartottak, támogatói kávékuponok vásárlásával segíthettük őket. A kijárási korlátozásokat követően június 1-jétől újra nyitva tartanak, ezen a linken pedig virtuálisan is körbenézhetünk a kávézóban.

Nem Adom Fel Kávézó

Ez a kávézó nemcsak azért különleges, mert a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű alkalmazottak a felszolgálásban, az ételek elkészítésében és az itt rendezett programok lebonyolításában is kiveszik a részüket, hanem mert ők is alapították. Veres Marianna, a kávézó üzletvezetője egy, a Recity oldalán megjelent interjúban elmondta, hogy kollégáik 75-80%-a fogyatékossággal élő.

A Nem Adom Fel Alapítvány egyik fő célja, hogy a megváltozott munkaképességű személyeknek is bizonyítani tudjanak, és megmutathassák, milyen erősségeik vannak. A kávézó egy esély arra, hogy az alkalmazottak az itt szerzett munkatapasztalat segítségével a nyílt munkaerőpiacon is lehetőséget kapjanak.


Fotó: Nem Adom Fel Facebook oldal

A Nem Adom Fel Kávézó nem egy egyszerű kávézó, hanem képregénykönyvtár és közösségi tér is egyben. Rendszeresen adnak otthont céges, privát és kulturális rendezvényeknek. Alapítása óta már rendeztek itt koncerteket, stand-up estet, író-olvasó találkozót, filmklubot, vetélkedőt, farsangi mulatságot, konferenciát, kerekasztal-beszélgetést, sajtótájékoztatót és kiállítást is. A kávézó Budapesten, a VIII. kerületben, a Magdolna utca 1-es szám alatt található, és bár egyelőre zárva tartanak, az alkalmazottak és a vendégek is nagyon várják már az újranyitást.

Premier Kultcafé

A Premier Kultcaféba beülhetünk egy kávéra, sütire vagy szendvicsre, de egyben egy mozit és egy közösségi teret is találunk itt, ahol fogyatékossággal élőknek biztosítanak munkahelyet. Létrejötte a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványnak és kitalálójuknak, Törőcsik Mari színésznek és Kárász Róbert műsorvezetőnek köszönhető, akik célul tűzték ki, hogy megváltozott munkaképességű személyeknek teremtsenek munkahelyet. 

Kárász Róbert a Rockstar Magazinnak elárulta, hogy egy cikk elolvasásakor szembesült a szomorú valósággal: a hazánkban élő 600 ezer felnőtt fogyatékossággal élő mindössze 10-12%-át foglalkoztatják, míg más országokban ugyanez az arány 50-60%. Így született meg egy olyan kampány ötlete, amivel a munkaadókat megváltozott munkaképességűek alkalmazására ösztönözték.


Fotó: Premier Kultcafé Facebook oldal

A fogyasztó vendégek mellett céges rendezvények résztvevőit és új önkénteseket is szeretettel várnak. Aki fogyasztásával támogatná a Premier Kultcafé dolgozóit, ezt Budapesten, az Üllői út 2–4-ben meg is teheti – tökéletes helyszín egy baráti kávézásra vagy munkahelyi megbeszélésre.

Ízlelő Étterem

Az Ízlelő Étterem alapítói a budapestiek mellett a szekszárdiakra is gondoltak, ugyanis mindkét városban létrehoztak egy-egy éttermet. Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány ügyvezetője 2007-ben döntött úgy, hogy egy olyan éttermet nyit, ahol megváltozott munkaképességűeket fog alkalmazni. A Forbes róluk készült cikkében olvasható, hogy az alapítvány – amely az éttermet is működteti – már régóta segíti a fogyatékkal élők munkába állását, a hétköznapi boldogulásukat pedig mentorok támogatják. 


Fotó: izleloetterem.hu

A fővárosi Hegyvidéki Ízlelő a Böszörményi út 23-ban, a szekszárdi Ízlelő Családbarát Étterem pedig a Bartina út 12/a-ban található. A finomabbnál finomabb fogásaikat akár házhoz is rendelhetjük. 

Kiemelt kép: izleloetterem.hu