Gyermekvédelem

  • kórházban , családon belüli erőszak , gyerekek , iskola , nők , család , oktatás , koronavírus

  • 2020-06-13

„Kedves Koronavírus!”

avagy fiktív életképek az elmúlt hónapok valóságából

Hazánkban legutóbb 1944-ben maradtak el ballagások – idén hasonló volt a helyzet. Ez is jól mutatja, mennyire ismeretlen, kiszámíthatatlan időszak volt ez. A félelem és a bizonytalanság válogatás nélkül utat talált magának. Mindannyiunkban.

Szerző: Parrag Hanga

2020 tavaszán a COVID-19 új típusú koronavírus szerte a világon kihívás elé állította az egészségügyet, a gazdaságot és nem utolsó sorban az egyes embereket: a különböző élethelyzetekben más-más típusú küzdelmet generálva.

Életképek.

♥♥♥

„Anyu meg apu már évek óta beszélnek rólam! Aztán szép lassan elkezdtek terveket szőni. Nagyon vártak rám, izgatottan, hónapokon át készültek a fogadtatásomra – bár azért lássuk be, anyunak nehezebb dolga volt, de szerintem aputól is igazán rendes dolog volt, hogy eljárt anyuval a szülésfelkészítő tornára és megtanulta, hogy tud majd segíteni anyunak a légzőgyakorlatokkal, amikor itt az idő. Aztán tessék, most mégsem foghatta anyu kezét, mégsem hallhatta, amikor először felsírtam. Pedig állítólag az apás szülés jó hatással lett volna mindhármunkra. Ja, és anyát nem is látogathatja senki a kórházban, ezt mondjuk annyira nem bánom, hisz többet tud csak rám figyelni. Bár azért a telefon így is sokszor bezavar.”

(Bogi, 1 napos újszülött)

♦Tény: Az első találkozás az újszülöttel, a kézben tartás az apaság ösztönös potenciáit indítja be. Felmérések alapján a szülésen jelenlévő apák szükségesnek érzik jelenlétüket, hogy védjék és óvják a szeretteiket. Magyarországon a legtöbb kórház nem engedélyezte az apás szüléseket a járványügyi helyzetben.

♥♥♥

„Még mindig nem látott a doktornéni, pedig már nagyon sokat mesélt róla anya. Meg küldözgeti a fotókat a kiütéseimről neki, már a harmadik fajta krémmel próbálja kenegetni. Úgy volt, hogy 1 hónapos koromban végre találkozhatok vele. Még jó, hogy itt a nagyi, és átjön segíteni, próbálja nyugtatni anyát, de szerintem anya nem örül neki, soha nem ölelik meg egymást, se puszi, se pá. Mondjuk azt sem értem, hogy miért van rajta is olyan maszk, mint a kórházban mindenkin.”

(Marci, 1 hónapos újszülött)

„Halló? Igen, ez a szubintenzív részleg. Jó estét, Margit néni! Jól van a férje, jól sikerült a műtét. Nem, nem jöhetnek látogatók, nagyon sajnálom, kedves Margit néni. Nem, az unokák semmiképpen nem jöhetnek be meglátogatni. Margit néni, bízzunk a legjobbakban, nem kell most még ilyeneken aggódni. Megértem, Margit néni, persze. Igen, nagyon jól tették, hogy nem vártak otthon, hanem mentőt hívtak. Én megértem és nagyon sajnálom, hogy nem tudtak előbb orvoshoz menni vele, de most már jól van. Rendben, Margit néni, várjuk a hívását holnap is, visszhall!”

(Judit, 58 éves, kórházi ápoló)

♦Tény: Március 21-én a háziorvosi, gyermekháziorvosi és ügyeleti ellátás teljes átszervezésére kapott parancsot az országos tisztifőorvos – olvashattuk a hvg.hu cikkében. Az oldal arról is beszámolt, hogy a koronavírus miatt a Kormány átszervezte az alapellátást, a gyermek- és felnőttháziorvosi rendszert, azonban több egészségügyi szakértő szerint az esetszámok nem indokoltak ilyen szintű korlátozást, és félő, hogy a halálesetek száma nem a COVID-19, hanem a járványhelyzet miatt ellátás nélkül maradt tömegek állapotromlása miatt fog nőni. Nehézségekbe ütközött a védőnők családlátogatása és sok gyermekháziorvosi rendelés is.

 

♥♥♥

„Klári néni mostanában nem jár hozzánk már látogatni, ő a védőnő, anya így hívja. Pedig szerettem, amikor jött, akkor anyu meg apu kedvesek egymással, és Klári néni mindig beszélgetett apuval és utána apu pár napig sokkal aranyosabb szokott lenni. De most már soha nem aranyos és mindig ideges. Este is hallom, hogy kiabál anyuval.” 

(Bálint, 8 éves)

♦Tény: Amint arról többek között a g7.hu is beszámolt, sosem követtek el olyan sok családon belüli erőszakot, mint idén márciusban. A témával az index.hu cikke is részletesen foglalkozott. A NANE Egyesület a Facebook-oldalán a családon belüli erőszak áldozatául esett nők és gyerekek segítésére hívja fel a figyelmet.

 

♥♥♥


„Miii, hogy nem kell menni suliba?! Hát ez király, átjönnek a srácok, és PS-ezhetünk, amennyit csak akarunk, és megdöntjük az összes rekordunkat! Hogy érted, hogy nem jöhetnek át? Egész nap legyek egyedül, amíg te dolgozol, anyu? Apáékhoz miért nem mehetek el Budapestre, miért nem jön értem hétvégén? Mit fogok itthon csinálni egyedül?”

(Peti, 10 éves)

♦Tény: A külön élő szülők kapcsolattartására vonatkozó bírósági döntés általában nem tartalmaz a veszélyhelyzetre irányadó rendelkezéseket. A szülők azonban közös megegyezéssel bármikor eltérhetnek a korábban általuk elfogadott vagy a bíróság által elrendelt kapcsolattartási rendtől. A TASZ az oldalán figyelmeztet arra, hogy ebben az esetben a legfontosabb vezérelv a gyermek legjobb érdeke legyen, és mindenképp ki kell kérni és figyelembe kell venni a gyermek véleményét is.

 

 

♥♥♥


„Semmi baj, Hugi, anya azt mondta, holnap elmegyünk bevásárolni. Tudom, hogy éhes vagy, én is éhes vagyok, de aludjunk gyorsan, anya megígérte, hogy holnap tényleg lesz ebéd.”

(Eszter, 13 éves)

♦Tény: A koronavírus miatti korlátozások hatása a gazdaságra jelenleg még felbecsülhetetlen. A kormány mentőintézkedései több százezer magyar állampolgárt nem tudnak elérni a hiteltörlesztési és kilakoltatási moratórium ellenére sem. A hvg.hu cikke utalt a helyzet súlyosságára: albérletben élő emberek tömegei egyezkednek a lakástulajdonosukkal. Az előre fizetős mérőórát használók, az uzsorahitellel érintettek közül is sokan segítség nélkül maradhatnak, pedig éppen ők tartoznak a legszegényebb réteghez.

 

♥♥♥


„Tudom, Mami, hogy sokat sírtam az elején, amikor elkezdtünk ide az oviba járni, meg állandóan hisztiztem, hogy nem akarok itt aludni, és gyertek értem korábban, de én most már nagyon szeretem a Márti nénit és a Blankát is. Az udvarra azért visszamehetünk játszani? Miért nem? De Mami, nekünk itthon nincsen udvarunk! Miért nem mehetünk a játszótérre? És a Blanka azért átjöhet játszani? Miért nem? Mikor találkozunk vele meg az ő mamijával? Hogyhogy nem tudod, hogy mikor, Mami?”

(Sári, 5 éves, Katica csoport)

„Öcsi, szerinted anya meg apa régen is ennyit veszekedtek? De mikor? Amikor mi nem voltunk itthon, mert isiben voltunk? Mintha mi tehetnénk róla, hogy ennyi házit kapunk, és hogy össze-vissza küldözgeti az összes tanár Facebookon meg a Krétán külön a házikat, külön az órai anyagot meg a szorgalmit. Biztosan apa is többet segítene, de mindig meg kell várni, mire hazaér anya a kórházból, mert neki írja meg egy csomó tanár Messenger-csoportban, hogy mi a tananyag, és mikorra kell küldeni a házikat.”

(Dani, 14 éves, 8. osztályos) 

♦Tény: A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelki segélyvonalán is megszaporodott a koronavírus miatti hívások száma, de a szakembereik szerint nem az a fontos, hogy mindentől megvédjük a kicsiket, hanem hogy mellettük legyünk, és a maguk nyelvén elmagyarázzuk nekik, mi történik – olvasható a hvg. hu cikkében.

 

♥♥♥


„Komolyan nem hiszem el! Egyszerűen ezt nem tehetik, nincs hozzá joguk! 4 éve készülök az orvosi egyetemre, iszonyat nehéz egyszerre emelteznem bioszból meg kémiából is, a szóbelivel legalább biztosan felhúztam volna még pár százalékot, tényleg minden pont számít. Tudom az összes témakört, karácsony óta elkezdtem kidolgozni a témaköröket a szóbelire. Ha ezt tudom előre, nem így készültem volna. Ha csak rosszul kezdek el egy feladatot, elvesztem az összes pontot. A szóbelin biztos lehetett volna tévedni, aztán kijavítani, és látták volna, hogy amúgy tudom én, megtanultam, csak pont ott akkor, abban a percben, annál a feladatnál nem jutott eszembe az írásbelin.”

(Anna, 18 éves, érettségiző diák)

♦Tény: Egyik napról a másikra zártak be az oktatási intézmények, és indult el a távoktatás az összes diák számára hazánkban. Izgalmas lehetett volna statisztikailag mérni az online oktatás hatékonyságát, összehasonlítva különböző korosztályokat, oktatási módszereket, vidéki és fővárosi iskolákat; de ez az idén érettségizett tanulóknak nem jelentett volna segítséget. Olyan bizonytalan időszakban kellett éretten viselkedniük és helytállniuk, amely a legtöbb felnőtt számára is kihívást jelentett.


A cikkben szereplő személyek kitalált alakok, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve.

A képek és gyermekrajzok a Szerzőtől és a családjától származnak.